Økologisk eller holistisk foder – hvad er forskellen?

Økologisk eller holistisk foder – hvad er forskellen?

ØKOLOGISK ELLER HOLISTISK?

– et spørgsmål om hvad der er vigtigst

Forstil dig, at du sidder og surfer på nettet efter et godt – et rigtig godt – foder til din skønne hund eller kat, fordi det er virkelig vigtigt for dig, at din hund og kat får det bedste af det bedste

Men så er det, at du måske oplever den her totale forvirring. Ingrediensliste efter ingrediensliste popper frem på skærmen. De ser ret ens ud, og alle beskrivelserne af fodertyperne er jo helt oppe at ringe med guldord, løfter og fantastiske billeder af hunde eller katte, der springer rundt og er glade.
Så … hvad skal du vælge? Hvad kan du tro på?
Hov! Der fandt du måske lige et fodermærke, der skriver at de er økologiske!! YES. Den kigger du nærmere på. Og finder måske ud af, at kød nu ikke længere er først på ingredienslisten. Det er Kartofler eller ris …..

Når du som hunde- eller katteejer skal vælge foder, kommer du på en af de mere vanskeligere opgaver. Foder junglen er stor, og der loves både guld og grønne skove hos alle. Faktisk kræver et godt valg, at du er nødt til at sætte dig lidt ind i, hvad hunden eller katten har behov for, samt hvordan disse behov bedst tilgodeses igennem fodringen.
Der er flere måder at “blive klogere” på. Og så er der selvfølgelig også bare den nemme model, hvor nogle læner sig tilbage og tror på hvad der står, ser på hundens afføring og så bare lade stå til.
Men du kommer længst ved at tage dig tid til at sætte dig lidt ind i de forskellige begreber og derefter bruge sin dunde fornuft. Her kan du læse lidt om hvad den store forskel er i økologisk foder og holistisk foder.
Der er tale om et ægte HOLISTISK foder, når:
 • kød står øverst på ingrediens-
  listen, dvs. også når vandindholdet i kødet er
  drænet fra. I fersk kød er vandet
  IKKE drænet fra og udgør 70% af vægten (bemærk her, at det er tilladt for foderproducenterne at veje kødet FØR vandet drænes fra – også uden at fortælle dig det. Det står som regel som “frisk kød” eller bare “kød”, og det er ikke godt nok.
 • foderet ikke indeholder allergener som f.eks. hvede, hvedeprotein, majs, soya
 • foderet ikke indeholder overflødige fyldstoffer som f.eks. fedtegrever
 • frugt og grøntsager er bearbejdet (fermeneteret) til at kunne optages af hund og kat og ikke tilsat foderet før temperaturen er lav nok til at vitaminer og mineraler bevares
 • der er den rette biologiske, ernæringsmæssige balance i foderet
 • alle ingredienser er fra råstoffer der har haft ordentlige vækstbetingelser dvs. fritgående dyr, vilde fisk osv.
 • der ikke testes på dyr i laboratorier
 • foderet produceres på bæredygtig fabrik med bæredygtige metoder og forhold

Først da er der nemlig tale om, at vi ser på vores hund/kat, dets ernæring og miljøet som en helhed.

Og så er der spørgsmålet omkring økologi.

Det kan ikke siges tydeligt nok: Økologi er en meget vigtig tankegang, hvis vi ønsker at bevare vores jordklode, og hvis vi ønsker at sikre et bæredygtigt miljø. Men det er ikke det eneste man skal tænke på. Hvis man udelukkende tænker ØKOLOGI, er man samtidig tilbøjelig til at tage skyklapper på. For det er ikke muligt at se på ernæring ud fra kun dette ene synspunkt. Økologi skal ses i det større perspektiv. Og ernæring skal planlægges ud fra en HELHEDSBETRAGTNING.

Ofte sker der nemlig dét, når man vil gøre det så godt som muligt, at man kun får toppen af isbjerget med i sine betragtninger.
Det kan f.eks. være i forbindelse med de essentielle fedtsyrer:
Fisk er en udmærket kilde til nogle af de essentielle fedtsyrer. Men hvis man ønsker at foderet skal være økologisk, vil man skulle undvære fisken eller stille krav om at fisken skal være fra de økologiske fiskefarme. Imidlertid er forholdene så usunde for fisken i disse fiskefarme, at det grænser imod decideret dyrplageri flere steder, og dødeligheden og sygeligheden er da også høj hos fiskefarmene.
Ligeså vigtigt er det at vide, at norske forskere har fundet ud af, at f.eks. Laks i fangenskab ikke tilnærmelsesvis indeholder den samme høje mængde Omega3 fedtsyrer som dens vilde broder.
Derfor må fisken altså komme fra havene. Men det behøver jo ikke at betyde, at man skal fange dem præcis dér hvor koncentrationen af tungmetaller er størst. Man kan vælge de farvande og de områder, hvor tungmetallerne er lavest i koncentration, dvs. langt under det tilladte maximum – og det er dér hvor Eagle Pack får sine fisk fra.
Det samme gælder, når man taler om andre fødeemner. Ofte, når man kræver at det skal være certificeret økologisk, så giver man køb på andre egenskaber, for eksempel dyrs trivsel og arbejdsforhold – af den simple årsag, at økologi ikke indebærer de samme kvaliteter verden over.
Men ligeså vigtigt er det at huske på, at foderet skal opfylde dit ultimative krav om et FULDFODER, dvs. at foderet ikke BARE er mad, men simpelthen kan give din hund eller kat den OPTIMALE ernæring. Her er det særdeles vigtigt at lægge mærke til selve madens sammensætning. Hvilken kvalitet er der brugt, og i hvilket måleforhold er det tilsat i foderet. Det er meget godt, når du som ejer får lovet en masse om at det er 100 % økologisk, men så ikke kan gennemskue, at ingredienserne ikke længere er blandet i et forhold hvor de faktisk spilller sammen på den rigtige måde og således ikke opfylder DIT ultimative krav om et 100% fuldfoder, hvor der er taget højde for ALT.
Det er her begrebet HOLISTISK FODER kommer ind. Der er ikke bare tænkt i økologi. Der er tænkt i HELHED. I forebyggelse. Foderet skal støt og roligt understøtte din hund eller kats vækst. Din hund eller kat skal langsomt men sikkert bygges op af celler der er skabt på basis af en sund og komplet ernæring.
Det burde med andre ord ikke være nødvendigt, at du skal rende til dyrlæge i tide og utide, fordi din hund eller kat er ernæringsmæssigt ude af balance.Økologi er – sagt lidt kortere – en lidt “snæversynest” indfaldsvinkel. Man er nogen gange nødt til at træde et skridt længere tilbage og se den større helhed. Stille et mere bredspektret krav til sin hund eller kats foder. Det er simpelthen ikke tilstrækkeligt at foderet er økologisk, hvis korn eller anden kulhydrat er det der er mest af i foderet.

Så næste gang du læser bag på fodersækken, inviterer jeg dig til at overveje, hvad der er vigtigt for dig og din hund, og hvis du er i tvivl, så undersøge tingene nærmere, spørg en uvildig ernæringskonsulent (ikke dyrlægen – uddannelsen inkluderer ikke ernæringslære, og ikke dyrlægeassistenten – uddannelsen indenfor foder er givet af et af de største konventionelle hundefoderfirmaer). Rigtig god jagt.