Pelspleje kan gøres nemt og dejligt for din hund og kat

Pelspleje kan gøres nemt og dejligt for din hund og kat

Børster og kamme
Pelspleje er en vigtig del af din hund – og din langshårskats – velvære

Pelsen skal passes godt. Det er nemlig din hund og kats naturlige beskyttelse imod vind og vejr.
Det er dens “tøj”, kan man sige.
Når din hund og kat er velplejede, lugter de ikke, og problemer med huden bliver meget færre. Pelsen bliver blank og lækker, og fungerer som den skal.

Usoigneret hundepels
Den usoignerede pels kan lugte surt
En filtret pels giver ingen beskyttelse overhovedet men kan derimod gemme på mange parasitter, lopper og bakterier.
Den sure lugt fra et uplejet dyr er heller ikke ligefrem det der sikrer din hund eller kat en masse kærtegn og gode snakkestunder!
Når du skal vælge børster og kamme, skal du se dig godt omkring og først og fremmest lade være med bare at købe løs.
I virkeligheden har du formentlig kun brug for et par gode børster og en enkelt kam. Det er alt hvad der er behov for til den daglige pleje. Lidt mere, hvis du også udstiller:-)

Jeg bruger selv en FLEX karte. Det er nærved en verdens sensation, og brugere har flere gange erklæret, at med den i hånden, er der ikke brug for ret mange andre børster.

Mastertools original flexkarte til pelspleje
Mastertools original flexkarte til effektiv, nænsom pelspleje af din hvalp og voksne hund

Flexkarten klarer de fleste opgaver med at børste pelsen, og få minutter hver dag giver en blank og dejlig pels. Den er blød at arbejde med for dit håndled, og kan ikke komme til at kradse din hunds hud. Den er stærk og holdbar og utroligt praktisk at arbejde med. Flex-funktionen bevirker at den kan komme ind alle steder, ved albuer, lyske mv, hvor de traditionelle børster nogle gange har svært ved at nå.

Foruden en god børste og karte, er det en rigtig god idé at have en god kam.
Den helt grovtandede kam kan være god at have ved hånden i en snæver vending fx. ved en udstillingsring eller bare lige til at rede pelsen i det daglige.
Til den mere grundige pelspleje, elsker jeg den dobbelttandede kam – den er fantastisk.

Fældekam fra Master Grooming Tools til hund og kat
Fældekam fra Master Grooming Tools til hund og kat

Den har skiftevis en kort og en lang pig, så den er dobbelttandet, som man siger. Den tager løs, død pels både fra hunde og katte, og er helt uundværlig her hos mig, hvor jeg både har en langhårskat og mange langhårede hunde. Bukser, faner, ører og hale bliver utroligt flotte med den dobbelttandede kam.

Derudover er en god potesaks et klart must. De fås i rigtig mange udgaver på markedet. Jeg bruger selv den fra Mars, som kan slibes, og som er i rustfrit stål af rigtig god kvalitet. Den ligger godt i hånden, og har en passende størrelse, ca. 13-14 cm. tror jeg.
Og hvorfor er det så ekstra vigtigt med en potesaks? Altså, udover, at poter som er fint trimmede er pænest.

pote-trim
Poter set nedefra. Trædepuderne skal være fri for hår

Poter og tunge er de 2 steder på din hund og kat, hvor de kan komme af med varmen. Det er via trædepuder og tungen, at de ventilerer. Det er fordi de ingen svedporer har ligesom os mennesker. Hunde og katte kommer effektivt af med varmen ved at “halse” med tungen ud af munden – og tungen bliver større og bredere, jo varmere det er – og så via trædepuderne. Om sommeren er det derfor ekstra vigtigt, at du holder trædepuderne trimmede, så de er helt fri for hår. Imellem tæerne er der pels, som ofte gror ret vildt på en langhårs- og semilanghårs hund. Denne pels skal også klippes, så du ikke risikerer, at der vokser svamp i det fugtige miljø imellem tæerne. Om vinteren samler is og sne sig til hårde klumper i de døde hår ved og under poterne, så god, regelmæssig trimning er vigtig. Potesaksen har afrundede spidser, så du aldrig kommer til at stikke din hund eller kat.
Når vi så er ved poterne. Så er der jo også kløerne. Katte hvæsser som regel deres kløer selv. Eller bider dem (det gør mine katte faktisk tit 🙂 ) – Nogen hunde, især dem der har store arealer at løbe på, eller som ofte er på jagt eller andet arbejde, holder ofte kløerne fint selv. Men ældre hunde, der bevæger sig mindre, samt hunde der ikke får så meget motion, hunde der bor i lejlighed eller andre steder, hvor motionen er begrænset, har ofte lange kløer, der bør klippes ind imellem. Det kan du sagtens klare selv med en klosaks. Men du kan også gå til din dyrlæge og få det gjort – flere dyrlæger reklamerer med gratis klipning af kløer.

Et typisk bud på udstyr til den daglige pleje til en hund kunne derfor være:
  • En kam med skiftevis lange og korte tænder – tager også en god portion underuld
  • En FLEX karte – tager også mudder og skidt
  • En klosaks til kløerne på din hund – din kat hvæsser selv kløerne
  • En god potesaks