Din hund kan dø af hedeslag!

Din hund kan dø af hedeslag!

Det er ikke løgn! Et hedeslag hos din hund kan få fatale konsekvenser. Her er en historie fra min egen kennel – og så hvad du kan gøre helt gratis selv.

For mange år siden, blev vi bedt om at tage en hanhund tilbage, som ejeren ikke længere gad at have. Jeg siger GAD, for det var dét det handlede om. Ejeren ville hellere rejse, og have flere muligheder for at besøge sin søn i USA. Så hun smed sin hund væk. Og vi fik en hund tilbage, der var ekstremt høj og i ret dårlig form. Ingen muskelsætning, mat pels og rigtig trist at se på.
Det var en varm sommeraften. Han kom med ejerens søn, der var hjemme på visit. Og han blev så ufatteligt glad for at se alle mine hunde – hans artsfæller. Han livede op fra det ene sekund til det næste. Det var næsten to forskellige hunde. Denne ældre dreng på 6 år, havde endelig fået nogle legekammerater. Problemet var bare, at han vitterligt var i ret dårlig form.
Han legede og rendte rundt på vores store ejendom, og nød hvert et sekund i ca. 15-20 minutter. Men så skete det!

Hunden lagde sig ned, og trak vejret ekstremt hæftigt, og det blev rallende. Han stirrede på os med meget anstrengte øjne et stykke tid, inden vi faktisk mistede kontakten med ham. Vi fik ham bugseret op til huset og lagt våde håndklæder på ham. En dyrlæge var nu på vej, og imens skulle vi skylle ham med koldt vand, og endelig lade de kolde, våde håndklæder blive liggende. Hundens tunge blev mørkeblå og hævet, og hunden var nu slap, men stadigvæk ved bevidsthed.
Dyrlægen kom og gav ham stesolid og andet, som kunne normalisere hans tilstand igen, og i løbet af et par timer fik han det gradvist bedre.
Men han fik ikke rigtig sin appetit igen, og vi måtte afsted med ham til dyrlægen, som behandlede ham med flere ting, der gerne skulle få alle organer tilbage på normalt spor igen.
Hunden fik det bedre, spiste lidt, og efterhånden turde vi godt lade ham flytte til sin nye ejer.
En uge senere ringede den nye familie og fortalte, at hunden var død. Han havde fået lidt ekstra god mad, og så var familien taget ud og handle. Da de kom hjem var han død. Obduceringen viste mavedrejning. En meget, meget smertefuld død.

Hvad gik galt?

  • Hundens generelle kondition og muskelsætning var dårlig. Det betyder, at dens evne til at ventilere, dvs. komme af med varme, er rigtig dårlig. For ventilering kræver en sund muskelsætning, fordi blodgennemstrømningen er mere effektiv i en god muskel. En god muskel har væsentlig bedre blodgennemstrømning.
  • Hundens ernæringstilstand var dårlig. En mat pels, et lidt hængende humør, ingen energi – og det var ikke bare på grund af solen og varmen.
    En sund ernæringstilstand er alfa og omega for, at din hund overhovedet kan bygge muskler og komme i form.
  • Stress! Hunden møder pludselig en masse skønne hunde, som han bliver helt eksalteret over. Han er lykkelig! Men også særdeles stresset! Stress øger kropsvarmen. Og det var jo dén, han ikke kunne komme ordenligt af med.
    Men de hormoner der er aktive under stress påvirker også kroppen og centralnervesystemet sådan, at der skal afgives endnu mere energi – som hunden ikke var i stand til.
  • Og så var der INGEN VAND I BILEN PÅ DEN LANGE TUR HERTIL!!!!

God motion og tip top ernæring er alfa omega for din hunds evne til at overhovedet have det bare nogenlunde tåleligt her i sommervarmen. Og masser af vand. MASSER.

“jamen min hund vil altså ikke drikke så meget!”

Det får vi den til 🙂 – helt uden tvang. På denne video ser du hvordan jeg til mine hunde laver en masse “leverpostejsvand”

En anden ting, du kan gøre er, altid at have frossen, rå fisk i fryseren til din hund. Giv den sådan en – det kan være både laks, torskefilet eller andet. Eller du kan lave dine egne ispinde til din hund.
Mix hakkekød, leverpostej, råt æg med grøntsager som fx. gulerod, ærter, salat, kål, æble – og måske lidt havregryn. Blend det hele godt, gerne med lidt vand.
Frys det ned, til det er hårdt men ikke dybfrossen. Skær det ud i blokke der passer til din hunds størrelse, fx. 5 x 5 cm eller – for giganterne – 12 x 12 cm. Og frys dem ned.
Sådan en blok kan du give din hund, som en ispind, når den har det rigtig varmt.
Min hunde får sådan en blok om eftermiddagen, når de igen trænger til nedkøling